Autoala mediassa

Autojen kierrätys elpyy talven jälkeen

12.4.2022

Autoalan Tiedotuskeskus

Kierrätettyjen autojen määrä putosi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä verrattuna ennätysvilkkaaseen viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Vuoden 2021 alkuvuosi oli erityisen poikkeuksellinen romutuspalkkiokampanjasta ja koronapandemian jälkeisen talouskasvun aikaansaamasta romumetallin nopeasta hinnan noususta johtuen.

Vuoden 2022 ensimmäisen kolmen kuukauden aikana romutustodistusten määrä putosi 37,7 % vuoden takaiseen verrattuna. Kuitenkin keskipitkän aikavälin tarkastelussa kierrätykseen palautuneiden autojen määrä on pysynyt normaalilla tasolla. Talvella olosuhteet hidastavat autojen kiertoa kierrätysprosessiin. Vaikka lumi, jää ja pakkanen säilövät autoja muita vuodenaikoja enemmän ja saattavat hidastaa mm. autojen keräämistä ja osien talteenottoa, päätyy kuitenkin talvenkin aikana merkittävä määrä autoja romutukseen. Tänä vuonna tammi-maaliskuussa on kierrätetty yhteensä 14 294 henkilöautoa. Viime vuonna vastaava luku oli 22 940.

Maaliskuussa nähtiin jo elpymisen merkkejä

Maaliskuussa autoja kierrätettiin 12,1 % prosenttia vähemmän kuin edellisen vuoden vastaavan ajankohtana. Vuoden 2022 maaliskuu oli kuitenkin historian toiseksi paras. Romutustodistuksia kirjoitettiin 5663 kappaletta eli 777 vähemmän kuin vuonna 2021, mutta enemmän kuin yhtenäkään sitä edellisenä maaliskuuna.

Hyvän vireen uskotaan Suomen Autokierrätyksessä jatkuvan. ”Metallien maailmanmarkkinahinnan ja kysynnän ollessa korkealla romumetallin kierron voi ennustaa vahvistuvan. Romutuspalkkion kaltainen elementti toisi ilman muuta vieläkin lisää romutuskuntoisia autoja kiertoon”, sanoo Suomen Autokierrätys Oy:n toimitusjohtaja Juha Kenraali.

Tärkeää viedä auto viralliseen kierrätyspisteeseen

Suomen Autokierrätys Oy:n verkostossa on lähes 300 vastaanottopistettä ympäri Suomen. Elinkaarensa päässä olevat autot tulee toimittaa Suomen Autokierrätyksen viralliseen vastaanottopisteeseen, jotta autoon kohdistuvat velvoitteet voidaan katkaista. Viemällä auto viralliseen vastaanottopisteeseen varmistetaan myös asian- ja lainmukainen kierrätys, jolloin ympäristöasiat tulevat varmasti huomioiduksi. Samalla autoista kerätään uudelleen käyttöön soveltuvat osat talteen ja pienimmätkin metallihiput päätyvät takaisin raaka-aineeksi. Näin vähennetään neitseellisten alkuaineiden kaivamista maaperästä. ”Noin 95 % autosta saadaan hyödynnettyä ja uskon, että kohti 100 % mennään tulevaisuudessa”, kertoo toimitusjohtaja Kenraali.

Kierrätysmäärissä alueellisia eroja

Vuonna 2021 kierrätettiin yhteensä 106 000 ajoneuvoa, joista henkilöautoja oli 97 000. Tämä oli kaikkien aikojen ennätys. Kaikissa maakunnissa kierrätysmäärät kasvoivat, mutta joissain maakunnissa kasvu oli erityisen vilkasta. Etelä-Pohjanmaa lähes kaksinkertaisti (kasvua 91,3 %) romutukset vuonna 2021 edelliseen vuoteen verrattuna, myös Pohjois-Savossa (+88,6 %) ja Pohjois-Pohjanmaalla (+69,3 %) päädyttiin kierrättämään autoja ennätyksellisen paljon.

Pienimmät lisäykset olivat Kainuussa (+20,3 %) ja Kymenlaaksossa (+17,5 %). Kymenlaaksossa tapahtunut kuntamuutos vähensi hieman tulosta. Suhteellisesti vähiten kasvoivat Uudenmaan kierrätysmäärät (+13,7 %). Tähän vaikuttaa jonkin verran muuta maata uudempi autokanta. Määrällisesti Uusimaa oli kuitenkin edelleen omaa luokkaansa.

Lisätietoja

Juha Kenraali, toimitusjohtaja, Suomen Autokierrätys Oy, p. 040 772 2026, juha.kenraali@autokierratys.fi Twitter: @JuhaKenraali ja @autokierratys

©2024 Yksityisten Katsastustoimipaikkojen Liitto ry. Evästevalinnat. Web Design Huima.