Ajankohtaista

Uusia autoja rekisteröity

1.9.2017

Autoalan TiedotuskeskusUusien henkilöautojen rekisteröintien kasvu jatkui elokuussa – loppuvuodeksi on ennakoitu lievää kasvua

Tiedote. Julkaistu: 01.09.2017, 12:52
Autoalan Tiedotuskeskus

Elokuussa ensirekisteröitiin 9 669 uutta henkilöautoa, joka on 5,1 prosenttia viime elokuuta enemmän. Elokuun loppuun mennessä uusia henkilöautoja on rekisteröity 82 972, mikä on lähes sama määrä kuin viime vuonna. Määrän on loppuvuonna ennakoitu hieman kasvavan viime vuoteen nähden.

Uusia pakettiautoja on alkuvuonna rekisteröity 19,8 prosenttia viime vuotta enemmän. Pakettiautoja rekisteröitiin kaiken kaikkiaan elokuussa 1 260, joka on 3,9 prosenttia viime elokuuta vähemmän. Kuorma-autojen ensirekisteröintimäärä kipusi elokuussa 276:een, mikä on 3,4 prosenttia enemmän kuin viime vuoden elokuussa. Uusia kuorma-autoja on tammi-elokuussa rekisteröity yhteensä 6,9 prosenttia viime vuotta enemmän. Yli 16 tonnin kuorma-autoja on kuluvana vuonna ensirekisteröity 13,5 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Uusia linja-autoja rekisteröitiin elokuussa 128. Linja-autoja on tammi-elokuussa rekisteröity 360, joka on 15,9 prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Hallituksen budjetissa kaivattuja toimia autokannan päästöjen vähentämiseksi

Hallitus julkisti eilen ensi vuoden budjetin suuntaviivat. Autokannan uudistamista vauhdittaa erityisesti ensi vuonna uusittava romutuspalkkiokampanja. Myös yhteensä 10 miljoonan euron vuosittainen tuki sähköautojen hankintaan ja latauspisteiden rakentamiseen on tervetullut. Vähäpäästöisten autojen tuen tulisi kuitenkin olla tekniikkaneutraali, kuten esimerkiksi Ruotsissa, eikä vain yhteen teknologiaan keskittyvä.

Lisäksi hallitus on linjannut jo aiemmin vuonna 2015 hyväksytyllä lakimuutoksella, että autoveroa lasketaan pienin portain vuosien 2016–2019 alussa. Linjauksen mukaan vero alenee kaikilla niillä autoilla, joiden hiilidioksidipäästöt ovat alle 141 g/km. Vero alenee eniten alle 80 g/km päästötason autoilla. Ensi tammikuussa käsillä on kolmas autoveron alentamisen porras, jolloin keskimääräisen ensirekisteröitävän auton vero alenee 200–300 eurolla. Hallituksen linjaus autokannan uudistamisesta autoveroa alentamalla on erittäin kannatettava. Autoveron vaiheittainen poisto alentaisi liikenteen hiilidioksidipäästöjä lähes 800 000 tonnia. Jotta vuoden 2030 päästötavoitteet voidaan saavuttaa, tulisi autoveroa alentaa nykyistä ripeämmin.

Uusien autojen keskimääräistä veroa vähentää myös hiilidioksidipäästöjen aleneminen

Kuluvan vuoden tammi-heinäkuussa ensirekisteröityjen henkilöautojen keskipäästöt ovat olleet 119,1 g/km, kun viime vuonna keskipäästö oli 120,6 g/km. Pelkästään hiilidioksidipäästöjen alenemisen takia keskivertoauton autovero on alentunut noin 150 eurolla. Uusien henkilöautojen hiilidioksidipäästöt vähenivät viime vuonna keskimäärin 2,4 prosentin vuosivauhdilla. Tänä vuonna vähenemän ennakoidaan jatkuvan samansuuruisena.

Lisätietoja

Elokuun ensirekisteröintitilastot

Autokannan ikätilastojaikätilastojaikätilastoja

©2024 Yksityisten Katsastustoimipaikkojen Liitto ry. Evästevalinnat. Web Design Huima.