Ajankohtaista

Talvinopeudet tulevat käyttöön lokakuun loppupuolella

26.10.2015

Maanteillä siirrytään perjantaihin mennessä alennettuihin nopeusrajoituksiin talven ja pimeän vuodenajan takia. Talvikuukausien ajan korkein sallittu ajonopeus on moottoriteillä 100 kilometriä tunnissa ja suurimalla osalla muista maanteistä 80 kilometriä tunnissa.

Nopeusrajoitus laskee 80 kilometriin tunnissa noin 7 600 tiekilometrillä. Moottoriteiden sadan kilometrin talvinopeus koskee noin 590 tiekilometriä. Osalla sellaista 80 kilometrin nopeusrajoitusaluetta, jolla on paljon raskasta liikennettä ja tienvarsiasutusta, nopeusrajoitus laskee talven ajaksi 70 kilometrin tunnissa. Moottoritieosuuksilla, joilla on sään ja kelin mukaan vaihtuva nopeusrajoitus, on marraskuun alusta helmikuun loppuun suurin sallittu nopeus 100 kilometriä tunnissa. Maaliskuun alusta alkaen valoisaan aikaan hyvissä sää- ja keliolosuhteissa voidaan käyttää 120 kilometrin rajoitusta.

Talvirenkaat pitää vaihtaa autoihin viimeistään 1. joulukuuta. Niitä on käytettävä helmikuun loppuun. Nastarenkaita saa käyttää 1. marraskuuta alkaen.

Matalammat nopeudet säästävät ihmishenkiä ja ympäristöä VTT:n tuoreen tutkimuksen mukaan matalammat talvinopeudet vähentävät liikenneonnettomuuksia. Talvirajoitukset estävät joka talvi noin 36 henkilövahinkoon johtavaa onnettomuutta ja kahdeksan kuolemantapausta.

– Nopeuden alentaminen antaa yllättävissä tilanteissa lisää aikaa reagointiin ja lyhentää pysähtymismatkaa vaikkapa hirven ilmestyessä tielle, sanoo Liikenneviraston liikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman.

Silti joissain tilanteissa alennetut talvinopeudet voivat olla liian korkeat. Österman kehottaa säätämään tilannenopeuden olosuhteiden mukaan.

– Esimerkiksi lumimyräkän takia näkyvyys ja ajokeli saattavat huonontua niin paljon, että ajonopeutta on syytä alentaa selvästi merkeillä osoitettua alemmaksi.

Alemmat talvinopeudet vähentävät myös liikenteen pienhiukkaspäästöjä ja hidastavat teiden päällysteiden kulumista erityisesti nastarengaskaudella. Kesänopeuksiin siirrytään takaisin keliolosuhteiden salliessa. Tavallisesti se tapahtuu maalis-huhtikuun vaihteessa.

©2024 Yksityisten Katsastustoimipaikkojen Liitto ry. Evästevalinnat. Web Design Huima.