Ajankohtaista

Autojen katsastusvälien harventaminen oli vasta alkua – jatkoa on tulossa

27.12.2016

Autojen katsastussääntöviidakon raivaaminen jatkuu.

Liikenne- ja viestintäministeriö kertoi joulun alla, että se katsastuslainsäädännön uudistamista. Lakiuudistuksen ensimmäisen vaiheen säädösluonnokset ovat lausuntokierroksella 13. tammikuuta asti, ja toisen vaiheen valmistelu on nyt alkanut.

Uudistuksen ensimmäisessä vaiheessa ehdotettiin, että henkilö- ja pakettiautojen määräaikaiskatsastuksen katsastusaikaväliä muutettaisiin siten, että ensimmäinen katsastus olisi viimeistään neljän vuoden kuluttua käyttöönotosta, sen jälkeen kahden vuoden välein kunnes auto on ollut käytössä kymmenen vuotta. Yli kymmenvuotiaat autot katsastettaisiin nykyiseen tapaan vuoden välein.

Uudistukset eivät kuitenkaan jää tähän. Katsastusuudistuksen toisessa vaiheessa arvioidaan sellaisten ajoneuvoluokkien katsastusvelvollisuutta, joiden määräaikaiskatsastuksiin katsastusdirektiivi ei velvoita. Tällaisia ajoneuvoja ovat jarrulliset kevytperävaunut, nelipyörät ja kevyet nelipyörät sekä museoautot.

Myös katsastustoiminnan järjestämiseen liittyvää toimilupajaottelua ja sen tarkoituksenmukaisuutta tullaan arvioimaan, ministeriö kertoo.

Katsastuslupaa voidaan nykyisin hakea katsastuslajeittain kevyiden tai raskaiden ajoneuvojen katsastuksiin sekä määräaikais- ja valvontakatsastuksiin tai edellä mainittujen lisäksi myös rekisteröinti-, muutos- ja kytkentäkatsastuksiin. Erilaisia lupalajeja on siis yhteensä neljä.

Niin sanottujen erikoiskatsastusten, eli rekisteröinti-, muutos-, ja kytkentäkatsastusten laadussa on ministeriön mukaan havaittu viime vuosina puutteellisuuksia. Nykysääntelyn riittävyyttä ja toimivuutta tullaan tämän vuoksi arvioimaan. Myös ajoneuvojen yksittäishyväksynnän järjestämistä on tarpeen arvioida.

Lisäksi uudistuksessa tarkastellaan keinoja katsastustoiminnan laadunvalvonnan kehittämiseksi. Katsastusten laadun kehittyminen nykyisestä vaikuttaisi ajoneuvojen kuntoon ja edistäisi täten liikenneturvallisuutta.

©2024 Yksityisten Katsastustoimipaikkojen Liitto ry. Evästevalinnat. Web Design Huima.