Autoala mediassa

Traktorimönkijät liikenteessä Liikenneturva

5.8.2021

Hytillinen traktorimönkijä eli ns. koppimönkijä.

Erityisesti kuuttakymppiä kulkevat hytilliset traktorimönkijät eli ns. koppimönkijät ovat nousseet nuorten suosioon viime vuosien aikana. Kuva: Ville-Veikko Heinonen/Liikenneturva

Mönkijöiden kysyntä on aina kesäisin kasvussa, ja pitemmän ajan trendinä erityisesti kuuttakymppiä kulkevat traktorimönkijät ovat nousseet nuorten suosioon. Liikenneturva muistuttaa, että mönkijän turvallinen käyttö vaatii kuskilta tietoa ja taitoa. Myös vanhempien vastuu korostuu.

Erilaisia mönkijöitä on saatavilla joka lähtöön. Maastomönkijä on maastoajoneuvo, jolla saa ajaa tiellä ainoastaan poikkeustilanteessa, kuten tietä ylittäessä. Tieliikenteessä liikkuvat mönkijät puolestaan kuuluvat moneen eri luokkaan. Viime vuosina suosiotaan ovat kasvattaneet varsinkin traktorimönkijät ja erityisesti hytilliset sellaiset.

”Yhä enemmän näkee nuorten käytössä 60 km/h kulkevia traktorimönkijöitä. Sellaisen ohjaimiin voi päästä traktorikortilla, johon riittää pelkkä teoriakoe. Ongelmia syntyy helposti, jos kokematon tielläliikkuja ulosmittaa kuudenkympin maksiminopeuden”, pohtii Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska.

Oli alla sitten millainen mönkijä tahansa, on oman kulkuneuvon erityispiirteet tunnettava. Tähän kuuluu esimerkiksi mönkijän ajoneuvoluokka ja oman ajo-oikeuden varmistaminen.

”Mönkijän turvallinen käyttö vaatii kuskilta tietoa ja taitoa ajoneuvon ominaisuuksista ja sitä koskevista säännöistä. Nuorten osalta korostaisin vanhempien vastuuta: olkaa kiinnostuneita nuorenne liikkumisesta ja selvillä siitä, millaisella ajoneuvolla hän tien päällä ajelee”, Niska vetoaa.

Selvin päin, rauhallisesti ja ennakoiden

Mönkijäonnettomuuksissa tyypillistä on esimerkiksi se, että ajoneuvoa on ajettu alkoholin vaikutuksen alaisena.

”Mönkijän sarviin ei ole mitään asiaa silloin, kun on nautittu muutakin kuin vaapukkamehua. Liian tavallista on, että mennään mökille tai maalle, otetaan alkoholijuomia ja lopulta päätetään kokeilla pihalla seisovaa houkuttelevan näköistä laitetta vailla mitään kokemusta”, Niska päivittelee.

Mönkijät ovat herkkiä kaatumaan etenkin mutkissa, jos nopeus on liian kova. Rauhallinen ja ennakoiva ajotapa onkin erittäin tärkeää.

”Kaikki mönkijät on alun perin suunniteltu pääasiassa maastokäyttöön, ja tämä vaikuttaa niiden ominaisuuksiin tieliikenteessä. Tiukkojen käännösten tekemistä on syytä välttää, ja vauhti kannattaa pitää tasaisena. Turvallisuutta lisää, kun opettelee siirtämään omaa painoaan oikein. Tämä koskee myös kyydissä olevaa matkustajaa”, Niska ohjeistaa.

Viisi vinkkiä turvalliseen ajoon hytillisellä traktorimönkijällä:

  • Opettele mönkijän ajo-ominaisuudet rauhallisissa olosuhteissa.
  • Käytä aina istuinpaikalle asennettua turvavyötä.
  • Lähde vain raittiina liikenteeseen.
  • Huomioi muut liikkujat.
  • Tunne liikennesäännöt ja noudata niitä.

Lisätietoja:

yhteyspäällikkö Petri Niska, Liikenneturva (puh. 020 7282 383)

Katso myös:

Mitä yleistyneistä koppimönkijöistä on hyvä tietää?

Mönkijäopas: Kuljettaja ja matkustaja

Mönkijäopas: Mönkijällä ajaminen

©2024 Yksityisten Katsastustoimipaikkojen Liitto ry. Evästevalinnat. Web Design Huima.