Ajankohtaista

Wienin katsastussopimuksen muutokset lausuntokierrokselle LVM tiedote 21.10.2020

22.10.2020

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt 21. lokakuuta 2020 Wienin katsastussopimuksen muutoksia koskevat säädösehdotukset lausuntokierrokselle. Muutosten voimaan saattaminen helpottaisi sähkö-, hybridi- ja kaasuajoneuvoilla ajettavaa rajat ylittävää liikennettä ja kuljetustoimintaa.

Katsastussopimuksen muutosten myötä sähkö-, hybridi- ja kaasuajoneuvojen määräaikaiskatsastuksiin tulisi ajoneuvon turvallisuutta lisääviä uusia tarkastuskohteita. Tällaisia tarkastuskohteita olisivat esimesimerkiksi ajoneuvon sähköinen voimalaite tai kaasulaitteisto.

Wienin sopimukseen liittyessään maat sitoutuvat tunnustamaan sopimusmaissa tehdyt katsastukset vastavuoroisesti, mikä tarkoittaa, ettei ajoneuvon liikennekelpoisuutta tarvitse osoittaa erikseen muulla tavalla.

Muutosten voimaan saattaminen edistäisi myös liikennetuvallisuutta ja liikenteen ilmastotavoitteita sekä tukisi vaihtoehtoisten käyttövoimien laajempaa hyödyntämistä tulevaisuudessa.

Muutoksilla ei olisi vaikutuksia katsastusaikaväleihin eikä -hintoihin.

YK:n Euroopan talouskomission Wienin katsastussopimuksen määräaikaiskatsastusta koskevat muutokset ovat tulleet voimaan vuosina 2018-2020. Suomessa muutosten on tarkoitus tulla voimaan keväällä 2021.

Mitä seuraavaksi?

Lausuntoaika Wienin katsastussopimuksen erityissääntelyä koskevista muutoksista päättyy 8.11.2020.

Lausuntopyyntö on julkaistu osoitteessa www.lausuntopalvelu.fi. Lausuntoja voivat antaa kaikki organisaatiot ja yksittäiset henkilöt.

Lausuntokierroksen jälkeen valmistelu jatkuu virkamiestyönä. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle vuoden 2020 aikana.

LVM tiedote 21.10.2020
Lisätietoja ylitarkastaja Eeva Asikainen p. 050 5226204

©2024 Yksityisten Katsastustoimipaikkojen Liitto ry. Evästevalinnat. Web Design Huima.